Mummies, het ontrafelde geheim


De Kunsthal vroeg in de zomer van 2011 het Instituut voor Beeld en Vorm de publieksexpositie vorm te geven die behalve mummies en artefacten uit het Rijksmuseum van Oudheden Leiden ook de meest moderne ontwikkelingen van mummificatie van het Erasmus MC laat zien.


Meer dan 225 objecten moesten een plek krijgen in het tentoonstellingsontwerp, van 1 cm kleine amuletten, soms kleiner dan een paar centimeter tot complete sarcofagen van 2 meter en stenen beelden van 800 kilo.

Doel was, onder andere, inzicht te geven in de fascinerende begraafrituelen van het oude Egypte en een verbinding te leggen met de huidige technieken van mummificatie in de medische wetenschap en recente ontdekkingen te tonen die meer laten zien van het geheim van de mummie. Daarnaast moest, naast een wetenschappelijk verantwoorde opstelling, ook de expositie geschikt zijn voor kinderen.



Theo Seesing van het Instituut voor Beeld en Vorm ontwierp het tentoonstelling ontwerp ism Charlotte van Lingen namens de Kunsthal, waarbij thema's als 'geschiedenis', 'mummificatie' en 'religie' langs een natuurlijke weg leidt naar één van de topstukken van de expositie; de Anchhor mummie uit Thebe in zijn sarcofaag kist.


De expositie opent met een korte video over het oude Egypte en ontrafelt daarna geleidelijk 'het geheim van de mummie'. Zaalfoto's; Jan Adriaans / Job Janssen

Kunsthal Rotterdam