The Institute for Form and Image is a agency which produces design and projects for clients (business to business) and artists. We mediate between the art world and the governement/business community and searche for possibilities for both parties in realizing projects. The Institute initiates projects and takes on commisioned projects, both commercial and non-commercial. We always try to advise and produce art and design in a clear and profesional manner.


op zoek naar de liefde


Het project ‘Op zoek naar de Liefde’ is een afspiegeling van de historische reis van het schip De Liefde, een moderne expeditie naar Japan waarbij hedendaagse beeldmakers en ontwerpers de bemanning vormen van de Compagnie. Tegelijkertijd staat de titel ‘Op zoek naar de Liefde’ ook voor de liefde voor vakmanschap, modern ambacht en de liefde voor een moderne beeldcultuur.

Er wordt door middel van dit project een nieuwe laag aan het canon van de vaderlandse geschiedenis toegevoegd. Het project herschrijft de geschiedenis door het leggen van nieuwe verbanden die op een esthetische, confronterende of grappige manier reageren op het cultureel erfgoed binnen de hedendaagse visuele cultuur.

 


De geschiedenis van een handelsvloot die op zoek gaat naar het verre en vreemde oord Japan, het verblijf van de overgebleven scheepslieden en het eerste handelscontract voor de Nederlanders met Japan valt als vanzelf in drie delen uiteen, respectievelijk; ‘de uitrusting, de expeditie en de hofreis’.Deze volgorde laat zich binnen het concept en de historische context vertalen als respectievelijk ‘de voorbereiding in Rotterdam, de expeditie en de presentatie in Japan.

Het project ‘Op zoek naar de Liefde’ levert commentaar op het verleden, is door de uitvoering, techniek en dynamiek van deze tijd en laat de bezoeker op een andere manier naar toegepaste kunst kijken.

Situatie rond 1600; locaties van de herberg De Dubbelde Witte Sleutels ( links) op het Marktveld; het stadhuis annex VOC kamer; het huis van Johan van der Veken één van de reders (rechts); en onder de eerste Beurs.

De overzeilerskaart die Wiliiam Adams aan boord van het schip De Liefde.