Zoals gezegd, december is een goede maand voor het vinyl, er is veel moois op het gebied van platenhoezen te vinden met een kerst thema. We maakten een selectie, van Amerikaanse en Nederlandse topartiesten en illustere Scandinavische helden.


Vaste gast van 'Praten over Platen' is onze eigen Tonny Eyk, in een komende MACHAZINE doen een we een poging zijn discografie te ontsluiten. Hier zijn kerstplaat uit 1974 opgenomen in de Phonogram Studios. Met op de hoesfoto van Bart Mulder samen met zijn kerstmeisje aan de piano. Iets later opnieuw uitgebracht in de serie 'Christmas for the millions'. Raymond Lefevre ging zelf niet net als Tonny op de hoes, hij liet alleen zijn kerstmeisje het werk doen.


Het sowieso blijkt een onuitputtelijke inspiratie bron voor een kerstplaten hoes, een meisje in een kerstmannen pak, Jackie Gleason weet al wat ze voor Kerstmis wil...


Net als Kay Martin, maar zij weet niet hoe ze het moet inpakken. Kay Martin and Her Body Guards, I Know What He Wants for Christmas...But I Don't Know How to Wrap It! een uitgave van het FAX label, begin jaren '60.

Als voormalig fotomodel hoefde ze, in tegenstelling tot haar minder goed uitziende collega's, niet een niet iemand anders op de hoes te laten poseren.


Dat het ook goed fout kan met zo'n verkleedpartijtje lieten de Hiltonnaires wel in 1974 zien.


Een paar stijlvolle voorbeelden van het RCA sublabel 'Living Stereo'.


Altijd spannend, wat heeft de Kerstman meegenomen?


De Cousins krijgen een nieuwe guitaar en Thore Skogmans heeft alleen fijne vleeswaren bij zich.


Pete Rodriguez en zijn vrienden zijn ook blij, zij krijgen op kerstochtend, nog in hun pyjamaatjes allemaal leuk speelgoed van de kerstman. Pete Rodriguez was de pianist en leider van de Puerto Rican Boogaloo band uit New York midden jaren ’60. Hij speelde ook wel onder de naam Pete Rodríguez y Su Conjunto en hun meest bekende liedje was "I Like It Like That", dat het niet alleen schopte tot een notering in de Billboard charts maar ook diverse malen gecoverd werd, onder andere door Tito Nieves. "I Like It Like That" werd opnieuw opgenomen door Tony Pabón voor de gelijknamige film uit 1994. En weer later, van 1998 tot 2003, beleefde het opnieuw een succes als de reclame jingle voor de Amerikaanse Odeon bioscopen.


In de column hadden we ze al genoemd, er zijn zelfs kerstplaten met een complete pop-up kerststal. Een kerstdubbel lp van Heino met op de achterflap Heino in de sneeuw maar geen woord over de maker van de pop-up.


Een verzamel kerst dubbel lp met bonus en een obligate 'as seen on tv' aanbeveling, van het Ronco label uit 1974, volgens de hoes cover en pop-up design door Chris Crowel.


Wat we ook graag bij 'Praten over Platen' er altijd graag bij hebben is, zoals de vaste lezers weten, is een item uit onze eigen Batman collectie. Hier samen met een Six Million Dollar Man exemplaar, special voor vaste lezer Taco S. uit Rotterdam.


En als we nu toch met de getekende hoezen bezig zijn......



Je kunt het tekenen maar je kunt het dus ook met popjes, een uitspraak van onze gastredacteur Ernest U. uit Den Haag


“Um Natal Tranquilo e Prospero” uit 1966; een soort jonge Hugh Heffner imitatie? Een man alleen met Kerstmis en zijn aandelen, bonussen en pijp. Hij zit daar onderuit in een designstoel voldaan en rijk, maar waarom verkleed als Kerstman? Heeft hij zojuist verkleed een bank beroofd? Een kerstfeest op Wall Street waar hij wel goed mee is weggekomen? Nee dan heeft André het slechter getroffen; “Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren - Voor mij zullen hier geen kaarsen branden - Ik voel mij als een kerstboom zonder piek - Ik voel me zo alleen, waar moet ik straks toch heen - In gedachten hoor ik kerstmuziek - Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren - De straf die ik verdiend heb zit ik uit - Ik stal voor ons gezin, maar dat had toch geen zin - Want jij viert nu kerstfeest met een ander - Misschien mag ik mijn kinderen nog wat geven - Wat geven uit het diepste van mijn hart - Vergeten kan ik niet, daarom dit kerstfeestlied - Een lied zo vol met smart”.


Uit hetzelfde taalgebied; Kerst bij Leen thuis en Bert en Earnie in 1987; "Ik ben een kerstbal - Ik hang in de kerstboom tussen andere ballen - We hebben het heel leuk daar met z`n allen - We houden ons rustig, want we willen niet vallen - De kaarsjes die geven een schitterend licht - Dat schijnt heel leuk in mijn bolle gezicht - Het is misschien een beetje mal - Maar ik ben een kerstbal."


En hoe ziet kerst bij de Cats eruit? Bij hun Amerikaanse collega's is het ook gezellig.


Wat God Jul betekent moet u ons niet vragen. Nee, dan Stan and Doug aka ‘the Swedish Meatballs’ met “Yust Go Nuts At Christmas” uit 1971. De meeste muziek van Stan Boreson en Doug Setterberg is van de hand van Harry Stewart. Stewart (1908 –1956) was een Amerikaanse zanger en komiek, die optrad onder de naam Yogi Yorgesson, een soort Zweedse André van Duin. Stewart is geboren in Tacoma, Washington als kind van immigranten ouders uit Noorwegen en werd vroeg in zijn jeugd geadopteerd door de familie Stewart.

Harry Stewart werkte als presentator, weerman, verslaggever en banjospeler voor KVI, het plaatselijk radiostation. Op de radio ontstond ook zijn alter ego Yogi Yorgesson, een Hindoe mysticus uit Zweden, later compleet met een kristallen bol (sic!) in nachtclubs.

Stewart debuteerde als a zanger in 1948 toen hij twee liedjes opnam als Yogi Yorgesson. Die eerste twee waren zo succesvol dat hij direct een contract aangeboden kreeg bij Capitol Records, waar hij tot zijn dood in ’56 meer dan 40 songs voor opnam. Behalve als Yogi Yorgesson trad hij ook op als de Japanse Harry Kari, de Duitse Klaus Hammerschmidt en de Amerikaanse hillbilly Claude Hopper.

In 1949 bracht Capitol Records zijn single "I Yust Go Nuts At Christmas" en "Yingle Bells" die hij opnam met het Johnny Duffy Trio en werd als snel een goud. In 1980 maakte Stan Boreson (van Stan and Doug) de plaat “Yust Thinkin' Of Yogi” als tribuut aan Harry Stewart.


Dat Kerst niet alleen voor witte mensen is bewijzen deze hoezen, vooral bij Rudy Ray is het ball.


Jimmy Smith is bijna thuis en bij Jimmy Pelham is wel duidelijk wie de broek aan heeft.


Nog twee, heel verschillende kerstmannen, Bij James Brown is het Funky en bij Colonel Sanders ?


Ja, weer terug bij de hamvraag tijdens Kerst; wat brengt de Kerstman ons dit jaar? Lenny Dee neemt z'n hondjes mee en bij de 'Diplomaticos' thuis hebben ze klaarblijkelijk net een saxofoon uitgepakt


In Frankrijk komt de beste man met een trekharmonica en in Spanje moet de Kerstman maar zien hoe hij een harp door de schoorsteen krijgt...


In Amerika weten ze al wat ze voor Kerst willen....


Namens het MACHAZINE, 'Praten over Platen' en Dynomight Records wensen we iedereen een fijne Kerst en veel luisterplezier.

TOT IN 2013!