We konden het niet laten; de combinatie platenhoes en aangeklede apen was te verleidelijk om deze beeldcolumn niet mee te openen, als verwijzing naar onze eerdere publicaties van onder andere apenkaarten. En deze wilden we u niet onthouden, Marty Paich brengt de chimpansee achter de piano tot extase.

Het heeft onmiskenbaar iets aantrekkelijks, een dame op - of over de piano. Denk aan de meesterlijke act van Michelle Pheiffer in 'Fabulous Baker Boys' making Whoopie - maar je kan ook overdrijven. Het fenomeen dame & piano is grofweg in twee categorieën in te delen; 'Honky Tonk' of 'Party', we hebben er een paar onder elkaar gezet.


Eén van de betere voorbeelden van de Honky Tonk pianoplaten; 'Slip Fingers O'Reilly' speelt oa. Mozart, Tchaikovsky en Verdi voor een echte muziekliefhebster....[Op de Sterophonic editie hieronder heet O'Reilly voor de gelegenheid Crazy Fritz]




Blijkbaar houd Honky Tonk ook een goed omschreven kledingadvies voor de dames in; een soort burlesque outfit met netkousen. Martin Gale heeft duidelijk plezier van zijn showgirl op de piano terwijl Tonny Eyk zichtbaar moeite heeft zijn handen op het klavier te houden. In een volgende MACHAZINE staan we uitgebreid stil bij de discografie van deze pianist.




Russ Conway is een mooi voorbeeld van de categorie 'Party', geen meisjes op de piano maar er fijn om heen staand. Columbus Records hield het netjes en beschaafd.


Ernie Heekscher speelt op het Cotillion Ball, niet echt een party en het zit Ernesto Hill Olivera ook niet mee, maar één fan bij zijn Hammond orgel en dan nog blind ook....


Dan heeft Bernard Drukker het beter getroffen zou je zeggen, ze is reuze behulpzaam, voor je kijken Bernard!

En bij Eddie Mack is ze maar alvast helemaal uit de kleren gegaan, live in de Sandwich club, het publiek ging helemaal los maar dat was louter Eddie's verdienste..


Billie Timton houd het ook erg beschaafd, Billie doet welliswaar HIFI en hij wil wel maar of het voor de meisjes een feestje is? En Annette laat in haar Golden Horse Revue haar pianoman inclusief piano helemaal achterwege op deze hoes, het zal wel heel erg Honky Tonk geweest zijn, gelet op haar schattige setje.


We kunnen in deze rubriek natuurlijk om ons vaderlands icoon Stef Meeder heen, zoals gezegd, Stef Meeder is een instituut. Zijn Duitse evenknie heeft ook een feestje.....


Je kunt ook het piano meisje weglaten moet Charles Burpo (what's in a name...) gedacht hebben, die psalmen kan ik ook wel in m'n eentje achter mijn orgeltje in de huiskamer. Maar Dickie had toch best een paar leuke meiden bij 'm thuis kunnen uitnodigen? Lekker guitig hoedje op en lol maken.


Peter Kruder doet het ook zonder, maar we dwalen af, het ging hier over piano dames. Columbia geeft hier een goed voorbeeld van hoe het zelfs zonder pianist kan. Liefde voor een piano, soft focus, heel zedelijk en toch zo verleidelijk, als je een piano bent of een piraat met een houten been.


Ook Kurt Baum hoefde niet persé op de foto van zijn Piano Stereo Party, hij is even weggelopen wil de fotograaf ons doen geloven, hij heeft een slok van zijn bier genomen en z'n sigaret ligt nog rokend in de asbak. Maar in deze reeks spant Romantic Melodies met groot gemak de kroon. We gaan het op de piano doen schat, ga jij maar alvast liggen ik kom er zo aan, even wat blauwe zijde fotoshoppen.


Dynomight Records combineerde voor Johan Weggis de laatste twee platenhoezen en gaf er hun eigen draai aan.