We kwamen er niet onderuit, de rubriek 'collecties' in MACHAZINE #9 staat geheel in het teken van kerst.

Bij ons niet de top 100 kerstliedjes of een verklaring over de herkomst van het fenomeen kerstman, en dat die dus eigenlijk van Sinterklaas en Coca Cola, etc of de achterliggende gedachte van het Kerstverhaal van Dickens, maar over wat kerst nou juist zo leuk maakt; spelen met popjes; de kerststal!


Uit de eigen collectie deze twee miniatuurtjes, schaal treinbaan, oud plastic met dito gemarmerd plastic voetstukje.


Voor mensen die uitgekeken zijn op het kerststalletje onder de boom vonden we op de antiekmarkt deze jezusbeeldjes uit de kribbe van de plaatselijke kerk...



Maar we gingen voor de kleinere figuurtjes, een Josef, een Maria en een mooi stalletje. Volgens sommigen spant de Kerstmarkt van Napels de kroon maar wij van MACHAZINE hebben ons toch prima vermaakt op die van Barcelona.



Je begint uiteraard met het uitzoeken van een stalletje, keuze genoeg.


Bijvoorbeeld een lege stal, ogf een lege grot maar de meeste mensen gaan toch voor het stalmodel.


Dan is het kwestie van kiezen, bijvoorbeeld eerst de drie wijzen, let op het mooie detail van het omhoog gerichte hoofd van de drie op kamelen.


Er is echt keuze genoeg



Op de foto een fenomeen in de Catalaanse kerststal ;'caganer', vrij vertaald de 'kakker'. Het hele FC Barcalona zit hier te schijten. De beeldjes zijn typisch voor Catalonië en stammen mogelijk uit de 16e eeuw. Vroeger waren 'de caganers' een symbool van vruchtbaarheid, hoop en voorspoed voor het nieuwe jaar. Tegenwoordig worden de 'caganers' vooral gezien als een manier om bekende figuren 'te kakken te zetten'. De 'caganers' van 2008 waren Obama en de Carla Bruni. Dit jaar zijn het de voetballers Ibrahimovic, Xavi Hernández,Iniesta, Cristiano Ronaldo en Maradona die te ´kakken´ worden gezet.

 



Je begint dus met een lege stal en daar zoek je de popjes bij...

Deze konden we niet in het kerstverhaal plaatsen,

of je begint met wat decorstukken,

alsof je een poppenhuis inricht,


en dan de bijrollen, de figuranten zo gezegd,








dan het koor,


nogmaals, als iemand het weet?

En dan wil je dus zoiets...




of meer zoiets?







of een wat kleiner model?




of met olifant in Bethlehem?


Wij konden in ieder geval niet kiezen.