De column is het commentaar van de redactie, medewerkers van het Instituut voor Beeld & Vorm reageren op de actualiteit, tentoonstellingen of ontwikkelingen en andere uitwassen binnen de huidige beeldcultuur. Het Instituut signaleert relevante drukwerk, evenementen, collecties, films of websites.


Een column met zoals beloofd een ruim geschakeerd aanbod van beeldwerk en diverse berichten, eigenlijk als of MACHAZINE een winterboek is, verhaaltjes en plaatjes. Op zoek naar de winterboeken uit ons eigen archief stuitten we op het nostalgisch overzicht van Anneke Gankema;

winterboeken-covers

 




In Fool's Gold in de laatste Zone 5300 vragen Milan Hulsing en Frits Jonker zich af waar de 'apenkaart' gebleven is. Milan en Frits hebben wel vaker geweldige bijdrages aan het beeldend cultureel erfgoed maar de redactie van MACHAZINE sluit zich direct bij deze queste aan. Waar zijn de apenkaarten gebleven? In de privé verzameling waren er nog één of twee kaarten met een aangeklede chimpansee te vinden maar een kleine zoektocht op het net leverde al niet veel meer op.

zone 5300

foolsgoldcontact@yahoo.com

In Fool's Gold wordt de firma Kruger vermeld, MACHAZINE vond op de achterkant van de kaart met de aap en strandbal de tekst 'Chimpansee Walter- Wassenaar Zoo'. Chimpansee Walter is ook vermeld bij de kaart van de aap in de keuken, hier onder, te vinden, bij een on-line antiquair uit Frankrijk.

Zoals gezegd - op het internet is de site Braces Tower van Paul Thorpe te vinden met een mooie reeks apenkaarten. Maar wij van MACHAZINE zijn er van overtuigd dat er in Nederland alleen al tientallen verschillende kaarten gemaakt moeten zijn. Vandaar dat we onze lezers vragen ons te helpen, dat kan door het sturen van een mail maar nog liever natuurlijk een kaartje....

Paul Thorpe

 


Zoals eerder in Johan's blog aan even aangetipt, kinder speelgoed stempeldozen, in de collectie van Johan Weggis vormen ze een substantieel onderdeel van de graphic design parafernalia. Deze is van de firma Noris, zoals te verwachten een Duitse fabrikant. Het bedrijf vervaardigde in Nürnberg sinds 1911 kinderspeelgoed, deze stempeldoos is uit de 50er jaren, tegenwoordig staat Noris vnl voor inkten en minder fraaie uitgaves op de kinderspeelgoed markt.

Nog een stempeldoos van de firma Noris; oud plastic dieren stempeltjes en een ingedroogd stempelkussen, we kunnen er op de rommelmarkt niet aan voorbij lopen zonder het kartonnen doosje even in de handen te nemen en de inhoud te inspecteren.

En deze van het merk FAMOS, een grote speelgoed producent uit Leipzig,


Nog een Famos, de no. 122 en een onbekende Posta Typo





Goed nieuws vervolgens van de straat; volgens deze op het toilet van café de Schouw ( vlakbij de redactielokalen van MACHAZINE ) aangetroffen sticker zijn we vanaf 2011 van ze verlost!



Eindelijk in Nederland op dvd verkrijgbaar (met ondertitels) 20th Century Boys. Augustus 2008 toen we in Japan waren een mega bioscoop japanse nootjeskraker, een prachtige film gebaseerd op de manga serie van Naoki Urasawa.

Wat de film voor de redactie van MACHAZINE zo bijzonder maakt zijn de flashbacks naar het jaren 70 Japan van de hoofdrolspelers in deze film trilogie. De titel muziek van 20th Century Boy is het gelijknamige nummer van de T. Rex en legt de mooie verbanden tussen 1969 en 1999, het jaar van de voorspelde apocalyps in de film.

In Japan zijn de delen 2 en 3 allang in de bioscoop te zien geweest, het wachten is dus op de Europeese release...

meer