De column is het commentaar van de redactie, medewerkers van het Instituut voor Beeld & Vorm reageren op de actualiteit, tentoonstellingen of ontwikkelingen en andere uitwassen binnen de huidige beeldcultuur. Het Instituut signaleert relevante drukwerk, evenementen, collecties, films of websites.



Johan Weggis ging voor MACHAZINE naar Berlijn en in Barcelona ien kwam terug met uniek beeldmateriaal.

In de column van het paasnummer van MACHAZINE ruime aandacht voor de lithurgie van het Paasfeest, oud nieuws van de ART Rotterdam, en nog veel meer ditjes en datjes.





Set ansichtkaarten, geschilderd door de Italiaanse Adelina Zandrino, uitgegeven in de jaren '50. Adelina Zandrino (Genua 1893) exposeerde voor het eerst in 1913, gedurende de eerste wereldoorlog schilderde ze voor korte tijd patriotische onderwerpen maar ging alweer snel over naar haar lievelings thema's; mode, religie en kinderen. Haar werk word door ansichtkaarten verzamelaars omschreven als 'italian Glamour'. Haar carriëre duurde tot 1970.


Op de Placa de Sant Iu in Barcelona bevindt zich het Museu Frederic Marès. Een burcht ingericht als museum tbv de collectie van de krankzinnige verzamelaar Marès.

Frederic Marès (1893-1991) was een beeldhouwer die zijn complete vermogen spendeerde aan het verzamelen van Spaanse sculpturen van de oudheid tot de 19e eeuw. Daarnaast verzamelde hij gebruiksvoorwerpen en allerhande drukwerk om uiteindelijk een 'verzameling van verzamelingen' samen te kunnen stellen. In 1944 schonk hij zijn gehele collectie aan de stad Barcelona.

In het Kabinet gedeelte van het museum noteerde ik; waaiers, naaimachines, strijkijzers, gietijzer smeedwerk, sloten en sleutels, droogboekettten onder stolp, nagelschaartjes, memorabilia, met en zonder ingeplakte haarstreng, pezieplaatjes, modegravures, kammetjes, kettingen, oorbellen, een miniatuur smids werkplaats als inktstel, pipen en pijpekoppen, miniaturen, diorama's, bidprentjes, luciferdoosjes, cigarenbandjes, wijwaterfonts, keramiek, merklappen, wijn- en likeur etiketten, borduurstukken, bierpullen, verzamelplaatjes, tegelwerk, aardewerk, klokken en zakhorloges, fototoestellen en roomskatholieke voorstellingen, religieuze miniaturen, de verering van de zwarte Madonna en alles over Montserrat.

In de catacomben naast Griekse en Romeinse oudheid meer kruisbeelden dan Brabant telt.









In MACHAZINE #1 berichtten we al kort over filmtitels, Submarine channel heeft sinds kort de geweldige site 'Watch the Titles, waar je de trailers en titel/ntro's van een groot aantal films kunt bekijken. Voor screenshots van (vnl vintage & cult) films moet je naar shillpages. Een eldorado voor de typograaf.

watch the titles

shillpages


Op de laatste ART Rotterdam was er dit keer geen apen of konijnen thema maar een duidelijke een tendens te zien richting de miniatuur; diverse stands toonden hun artiesten die zich met het schaalmodel bezig hielden. In eerdere afleveringen van MACHAZINE hebben we al aandacht besteed aan de wereld van de miniatuur, in het licht van recente ontwikkelingen konden we dus niet anders dan dit fenomeen op te nemen in dit issue van MACHAZINE.

Zie nrs 3 & 5

MACHAZINE #3

MACHAZINE #5


Sagi Groner; Race, is een beetje een buitenbeentje tussen de kunstenaars die met modellen werken, van oorsprong videokunstenaar, clipmaker, radio piraat en werkte als beeldhouwer.


Sagi Groner; Cain. Uit de onbeschildere Preisner ( treinbaan) figuurtjes geknutseld.


Reinier Lagendijk, op de beurs neergezet door Serieuze zaken Studioos uit Amsterdam is eigenlijk kunstenaar/hovenier, werkt met de levende natuur en zijn werk is met die bomen en planten een stuk sterker dan de minituurtjes op de ART.

Reinier Lagendijk


Frank Halmans die door galerie Van den Berge wordt gebracht is een verzamelaar, hij onderzoekt, inventariseert, herbenoemt de gewone dingen uit het leven, maar hij is bovenal een verzamelaar van zijn herinneringen. Zijn werk bestaat uit reconstructies van interieurs, ateliers en slaapkamers uit zijn geheugen. Alledaagse dingen als stofzuigers en andere readymades zijn de dragers van die herinneringen, betekenissen en associaties.

Frank Halmans



Steve Johnson, Imbissbude (Bier, Bionade, Wasser),werkt ook vanuit het gegeven van de herinnering, souvenirs van ‘Time gone by’, stadslandschappen hoog aan de muur met een aanhangende aardklont.

Fragmenten uit de tijd en Berlijn, geschiedenis vastgelegd in een minitieus uitgevoerd, hoogstaand knutselwerk.

Steve Johnson

goed artikel van saatchi


Tracey Snelling was met één huisje nog op de ART te zien met haar interpretatie van het leven in New Orleans na Katrina Ze heeft nu, in zowel Rotterdam, als in de nieuwe galerie van Cockie Snoei in Amsterdam een expositie t/m 10 mei.

galerie Cokkie Snoei




In Amsterdam zijn onder de titel ‘Dirty Pretty Things’ de explicietere gruwel ensceneringen te zien terwijl in Rotterdam meer ingehouden 4 huizen uit klassieke horror films te zien zijn. Tracey Snelling noemt deze reeks Last House on the Left en ze laat onder andere het huis uit de film Birds zien. Je voelt je als voyeur, door de ramen naar binnen glurend, bang om betrapt te worden door een randfiguur uit de Tom Waits freakhow.

Toch gaan deze beelden verder dan een eerbetoon aan de B-films van onze jeugd, het zijn afspiegelingen van het verlaten Amerika, verstilde roadmovies die ziel van Heartlands blootleggen.

meer


Werk van Tracey Snelling in de Amsterdamse vestiging van Cockie Snoei in Amsterdam.

galerie




Tracey Snelling heeft ook collega’s die zich met gruwel en moord op verkleinde schaal bezig houden; In de bloedstollende afleveringen van afleveringen CSI, seizoen 7 (Build to Kill, PostMortem, Loco Motives, Monster in the Box, Living Doll) is Grissom en zijn team op zoek naar de ‘The Miniature Killer’.


De moordenaar toont de moord nog voordat die gepleegd is door op schaal uitgevoerde interieurs en straatbeelden bij de politie af te leveren. De setbouwer van deze props in de serie heeft zich werkelijk kunnen uitleven, de nauwgezette precissie is fascinerend en je vraagt je af waar de script schrijver zich door heeft laten inspireren.


De ‘Nutshell Studies of Unexplained Death’ van Mrs. Lee

meer



En dankzij de onvolpreze Modern Mechanix blog het artikel over de ‘Nutshell Studies of Unexplained Death’ van Mrs. Lee uit de jaren '50.

meer


No2 van het kwaliteitsblad Eisner is onlangs verschenen, bij de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle start in september Comic design, een opleiding striptekenen, of zoals ze zelf zeggen; een broedplaats voor talent en een onderzoek naar de toepassingen van het medium. Ook nieuw; het Fonds BKVB heeft een intendant aangesteld op de post Nederlandse strip. Nou kan het alleen maar beter worden.....


Ook deze maand verschenen; Mijn Hemel van dienstdoend postambtenaar Joost Veerkamp. In 1988 zag het postzegel album van Joost Veerkamp het licht. Ik ben vanaf het allereerste moment filatelist/abonnee van het project en kocht of spaarde trouw alle supplementen die de afgelopen 20 jaar verschenen. Ter gelegenheid is de collectie nu uitgebreid met een speciaal postpakket. Het 16e supplement bestaat uit een doos, een overlevingspakket voor na de dood, elk exemplaar met de hand gemaakt en gepersonificeerd.

meer