In Japan zijn boekjes als dit gewoon boven de toonbank verkrijgbaar, een onuitputtelijke bron van verzamelingen, rare hobby's, vreemde collecties en nog vreemdere bezigheden, letterlijk vertaald luidt de titel 'ECCENTRIC HOBBY ENCYCLOPEADIA'. Een kleine selectie uit deze 'encyclopedie' en nog veel meer verzamelingen dit keer in -collecties- van het Japan nummer van MACHAZINE.


sojaflesjes

In Japan is bij de lunch(binto)box die je op het station, in de supermarkt of kiosk koopt altijd de sojasaus los mee verpakt in prachtige kleine plastic visjes met een dopje. Je kunt zelfs bij de 100 yen shop een zakje losje visse-flesjes kopen voor diegene die z'n lunch van thuis meeneemt. Mevrouw Matsumi Taizumi verzamelt de flesjes al sinds haar lagere school-tijd, in supermarkt en depachika op zoek naar steeds weer andere modellen. Ze is gestopt met gericht zoeken maar verzamelt nog wel met veel plezier de exemplaren die op haar pad komen.

pink flyer collectie

De inmiddels gepensioneerde papierleverancier Hiroshi Irie verzamelt papieren verpakkingen van eetstokjes, labels en ekiben, maar zijn grootste verzameling zijn de kaartjes van meisjes die je normaliter aantreft in telefooncellen, bij balies, prikborden etc. Zijn verzameling beslaat de gehele tweede verdieping van zijn huis die hij speciaal daarvoor heeft laten verstevigen. Meneer Irie;"Het is toch veel leuker dan spam-mail, nietwaar?"





MANGA MANGA!


MANGA

Van onze correspondent in Japan, Yoichi Imai mochten we in zijn collector items verzameling van Manga tijdschriften grasduinen, antieke stripboekjes, pornoblaadjes, tijdschriften voor jongens en mannen. In de forensen treinen in Tokio en Kyoto hebben we veel pulp voorbij zien komen maar zelden met zulke geweldige covers.

links; Black Blizzard van Yoshiro Tatsumi uit 1956.






POPJES

Theo Seesing fotografeerde tijdens zijn bezoeken aan Japan wat onder collega's popjes wordt genoemd. In Japan wordt veel meer dan in het Westen gebruik gemaakt van beeld en vaak kinderlijk aandoend beeld voor informatie, waarschuwingen, attentie of reclame; het beeld van een een piepend poesje dat met z'n staart tussen de metrodeuren is gekomen als waarschuwing: Voorzichtig,deuren sluiten! is heel normaal maar het gebruik van picogrammen in de publieke ruimte gaat veel verder;


Op de stoep; 'Eerst naar links kijken, dan naar rechts, en dan pas oversteken'.



Ornament van een brievenbus voor het postkantoor en een mascotte van het spoorwegen reisbureau.



Twee popjes bij een ommeletten restaurant.



Op de lopende band van een sushi restaurant op Shikoku.



Bij een hotspring in Beppu en een snackbar in de binnenstad.



Op de muur van de kinderspeelplaats.




En uiteraard mag in dit korte overzicht Anpanman niet ontbreken.meer anpanman



column