De column is het commentaar van de redactie, medewerkers van het Instituut voor Beeld & Vorm reageren op de actualiteit, tentoonstellingen of ontwikkelingen en andere uitwassen binnen de huidige beeldcultuur. Het Instituut signaleert relevante drukwerk, collecties of websites.


volume #2 the Acme Novelty Date book

Bijna onopgemerkt in de media, is onlangs het tweede deel van Chris Ware's ‘The Acme Novelty Date book’ uitgekomen. Na deel 1 dat in 2003 verscheen, bestrijkt dit deel 2 de periode van 1995 tot 2002. Chris Ware simuleert een facsimilé uitgave van zijn schetsboek, waarbij hij minutieus het materiaal heeft geredigeerd en onder eigen censuur zowel de te gevoelige privé notities, als minder geslaagde tekeningen heeft weggewerkt. Gelukkig behield hij wel zijn schetsjes voor boekcovers, geniale krabbels, droedels, prachtige portretten van de plaatsen en de mensen die hij onderweg tegenkomt, zijn frustraties in inktzwarte humor, half afgemaakte stripjes, zijn sociale en sexuele teleurstellingen in het leven, idee notities en tekeningen van zijn uitvindingen en miniaturen. Het boek laat zich, zij het met moeite, lezen als een dagboek van een trieste eenzame Charlie Brown die de 40 reeds lang gepasseerd is.

De kijker gaat mee onderweg met de hilarisch zwaarmoedige Chris Ware, naar strip conventies, wachtend op luchthavens en stations, interviews in Amsterdam en ontmoetingen met bevriende tekenaars. Het boek toont de wereld achter de perfect uitgevoerde en het anders zo strak vormgegeven werk van Chris Ware en dat maakt dit boek voor de kenners van zijn oeuvre dubbel zo aantrekkelijk; de persoonlijke wereld van de tekenaar met zijn depressieve zelfmedelijden. Je zou bijna van de mopperende brombeer gaan houden.


een unieke beleving in miniatuur

In MACHAZINE 3 hebben we al een aantal maal het gebruik van treinbaan poppetjes in de fotografie behandeld, in Rotterdam is sinds kort gevestigd; 'Railz, de grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland', 280 m2 polders, molens, strand, een vissersdorp een stad en een haven op schaal 1:32.

Railz Miniworld werd 30 maart 2007 officieel geopend door burgemeester Ivo Opstelten. De modelbanen van Railz Miniworld zijn echter continu in ontwikkeling en worden telkens uitgebreid. Het eerst volgende bouwdeel "wereldstad" van 175 m2 moet maart 2008 af zijn.Kijk voor openingstijden en de vorderingen van deze fantastische treinmannnen wereld op railz