Drs. C.Smit was in de her opbouw van Rotterdam één van de belangrijkste bouwers van een nieuwe stad, in de jaren na de oorlog was hij het, die door zijn uitvinding van het betonijzer, naast imposante kantoor torens ook voor fraaie faciliteitsbouw in de stad heeft gezorgd. Tijdens zijn leven was drs. C. Smit een fanatiek verzamelaar van authentiek beeldmateriaal en prenten. De omvangrijke drs. C.Smit collectie oud hollands beeldmateriaal kwam onlangs in beheer bij het Instituut voor Beeld & Vorm. Wij zijn de erven van drs. C.Smit zeer erkentelijk dat zij ervoor gekozen hebben de verzameling in tact te laten en deze voor Nederland te behouden door een gift van het comité drs. C.Smit-fonds.


leeuwenzegel-margarine

Sporthelden verzameling, plaatjes werden gratis verstrekt bij twee pakjes margarine van bekend merk in die tijd. De oorspronkelijke serie bestond uit 12 series van 10 plaatjes; automobilisme, biljarten, gymnastiek, tennis, schaatsen, tafeltennis, voetbal en wielrennen. De plaatjes konden verzameld worden in het album ' Nederlandse Sportsuccessen'.

specificaties; 120 grs karton, 65x87 mm, kleurenlitho.

 


nr 45;wim anderiesen - nr 35; ir.harry dénis - nr 34; wout buitenweg

nr 40;wim tap - nr 35; andré roosenburg - nr 34; wim lagendaal

nr 94;janus braspennincx - nr 35; piet dickentman - nr 34; jan nolten


luciferlabels

Drs. C.Smit stond erom bekend dat hij in zijn vrije tijd altijd te vinden was op braderieën, rommelmarkten en veilingen, zo kwam hij in bezit van de grootste collectie lucifer doosjes van Nederland. Zijn huis aan de Heemraadsingel in Rotterdam was onder vrienden bekend om de vele vitrines en ladekasten die uitpuilden onder de talloze verzamelingen van Cor Smit.

 


De omvangrijke verzameling binnen- en buitenlandse luciferdoosjes ettiketten bevat ongeveer 60 series en in totaal meer dan 1200 items. De privé collectie van Cor Smit was tijdens zijn leven al groter dan die van zijn grootste concurent in Nederland, de grafisch ontwerper Anton Beeke. Op dit moment worden de honderden broze papiertjes en kartonnetjes schoongemaakt en gedigitaliseerd voor ze in een klimaat geregelde ruimte, in zuurvrije dozen worden opgeslagen.